Vyplatí se použít růstový panel pro vegetační fázi rostlin?

Sdílej článek

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Zdravíčko pěstitelé a pěstitelky,

dnes tu pro vás máme další článek, tentokrát vycházející z vašich nejčastějších dotazů ohledně indoor pěstování, vhodného světla na pěstování a dalších. Tak pojďme na to!

Prvním a nejčastějším je otázka použití růstového panelu (neboli světla speciálně pro růst) ve vegetační fázi rostlin. Slyšíme to dnes a denně: “Kámo kašli na tu růstovku, povalí to dobře i bez toho!”. Ano, milí čtenáři a čtenářky, rostlina se bude vyvíjet i když v růstové fázi použijete jen květové spektrum, má to ovšem podstatné ALE.

Růstové světlo totiž prospívá rostlině k lepšímu vývoji nejen nadzemní části (stonku, listů), ale i kořenového systému, který je pro každou kytku kriticky důležitý. Napomáhá také k lepšímu rozvětvení a rostlina se netáhne tolik do výšky.

Na obrázku pod textem je znázorněno, které spektrum světla má rostlina ráda (rozuměj roste co nejlépe, je zdravá, krásná a plodí co nejvíc to jde) v dané fázi jejího vývoje. V růstu je to světlo modré, kde se pohybuje vlnová délka od 400nm do 500nm. V květu je to světlo spíše do červena, kde se vlnová délka pohybuje v rozmezí 620nm až 780nm.

Poznámka pod čarou:

Klasické HPS světlo neboli sodík, jak ho někteří z vás znají, na obrázku ukazuje, že se jeho vlnová délka pohybuje někde mezi, ale přesto blíž květovému spektru se svou oranžovou barvou. Takže pro růstové období rostliny není sodík vůbec žádná hitparáda.

Rostliny mají ve vegetativní fázi nejraději modré světlo, které napomáhá k jejich lepšímu vývoji, což jsme rozebírali už v předchozím článku. My jednoznačně doporučujeme LED pěstební osvětlení. Hlavní výhoda je, že ho můžete dát daleko blíž k rostlinám a nemusíte se bát, že se rostliny spálí.

Takže milí pěstiteli a milá pěstitelko, dobře zvažte co svým rostlinám dopřáváte a v které fázi jejich života. A kdyby cokoliv, neváhejte se zeptat, od toho jsme tady!

Sdílej článek

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email