Spektrum světla a FOTOSYNTÉZA

Sdílej článek

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Věděli jste, že spektrum světla ovlivňuje fotosyntézu rostlin, že chlorofyl má složku A a B a že tohle všechno má podstatný vliv na indoor pěstování? Že ne? Nevadí! Vše se dozvíte teď a tady v článku, kde si na tohle zajímavé téma pěkně posvítíme!

Aby fotosyntéza fungovala, jak má, potřebuje chlorofyl absorbovat co nejvíce světla. Jen tak je zajištěn ten nejlepší růst od sazeničky až po výsledné plody. Všechny rostliny mají nejraději modré a červené spektrum světla, jak jsme zmiňovali v předchozím článku o použití umělého světla na pěstování.  Zelené, žluté nebo oranžové světelné spektrum je pro fotosyntézu méně účinné právě z toho důvodu, že chlorofyl B absorbuje rostlina hlavně z modrého světla a chlorofyl A z modrého a červeného.

Fotosyntéza je jako proces samozřejmě daleko složitější záležitost a netočí se jen kolem vstřebávání chlorofylu, ale pro úvodní lekci tyto základní principy postačí. Důležité je si uvědomit, že ve fázi růstu je modré světlo naprosto nezbytné pro vývoj zdravých stonků, má vliv na hustotu listů a samozřejmě i na vývoj kořenového systému. Tohle vše se odehrává v raném stádiu vegetativní fáze, kdy pro skutečně efektivní pěstování uvnitř potřebujeme rostlinám dodat právě modré spektrum světla.

Růst rostliny do krásy a užitku pak pokračuje zvýšeným vstřebáváním červeného světla, které napomáhá k prodlužování stonků a zvýšené produkci listů, květů a plodů. Květové spektrum doplněné o červené světlo má dominantní postavení co se plodů týče a jestli chceme bohatou úrodu, musíme ho rostlině dopřát v optimálním množství a intenzitě.

Takže si pamatujme – na začátek modré světlo, aby květina dostala tu nejlepší startovní pozici v kořenech, stonku i listech, a pak květové spektrum obohacené o červené spektrum pro co nejkvalitnější výsledek a kvalitu plodů.

Sdílej článek

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email